GratisRecept

Vlaamse kalkoen

Herkomst
Belgie
Categorie
Kerstgerechten
Bereidingstijd
5 minuten
Porties
4
Beoordeling
4.5
1
Recensies
Geen Recensies Recensie plaatsen

INGREDIENTEN

  • 1 kalkoen
  • 1 kg aardappelen
  • 2 flessen bruin tafelbier
  • 4 uien, glazig gebakken
  • 2 wortelen, in dobbelsteentjes gesneden
  • 2 eieren
  • 1 selderijknol
  • 1 kruidentuiltje
  • peterselie, fijngehakt
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 3 kroppen sla
  • 1/2 liter kippenbouillon
  • enkele sneetjes brood, in stukjes gesneden, krokant gebakken in boter
  • maïszetmeel
  • boter
  • warme melk
  • walnoten, in stukjes

BEREIDINGSWIJZE

Was de kroppen sla en snijd ze elk in 2 stukken. Doe de sla in een ruime, beboterde pan en giet er de kippenbouillon over. Laat de sla in ongeveer 25 minuten gaar stoven. Bind het vocht met het maïszetmeel en kruid het daarna naar smaak met peper en zout. Leg deze sla op een schotel, leg er enkele klontjes boter op en schep er de saus en de in boter gebakken broodkorstjes over. Strooi er de gehakte peterselie over. Was en snijd de overige groenten. Bak de de kalkoen aan in de boter. Leg er de gebakken ui, de in dobbelsteentjes gesneden wortelen en selderijknol bij, giet het tafelbier erbij (het bruine tafelbier van Piedboeuf is zeer geschikt) en kruid naar smaak met peper en zout. Laat het geheel met het kruidentuiltje in een gesloten pan gaar stoven. Bind achteraf het vocht en kruid het eventueel bij met peper en zout. Kook intussen de aardappelen gaar, stamp daarna de aardappelen goed fijn en kaak met warme melk en boter een luchtige puree. Roer er de hele eieren door en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Doe ondertussen de puree in een beboterde ovenschotel en strooi er paneermeel bovenop. Leg er enkele klontjes boter op en gratineer de puree even in de oven voor een lekker korstje. Strooi daarna wat stukjes walnoot als garnering erover heen. Dien alles warm op.

   


RECENSIE PLAATSEN

  • Naam
  • Email
  • Reactie
  • Beoordelen


GRATIS CULINAIRE NIEUWSBRIEF

De culinaire nieuwsbrief brengt je elke week de lekkerste recepten, culinaire nieuwtjes en veel meer. Bovendien als je je nu inschrijft maak je kans op een STOOMOVEN !

voeg je eigen recepten toe

Deel je eigen recepten met ons en maak kans op leuke prijzen, krijg de leukste aanbiedingen en nog veel meer!
Nu aanmelden »